Haber

Bakan Varank’tan AB tescili yolunda Gemlik’teki zeytin üreticilerine ziyaret

Türkiye’nin coğrafi zenginliklerinin yurt dışında tanıtımı ve tescili için yürütülen çalışmalar kapsamında Gemlik zeytini Avrupa Komisyonu Resmi Gazetesi’nde yayımlanarak coğrafi işaret tescili almaya hak kazandı. 3 aylık itiraz sürecinin 28 Mayıs’ta tamamlanmasının ardından tescil işleminin tamamlanması beklenirken, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank Gemlikli zeytin üreticilerini gündeme geldikleri için tebrik etti.

2020 yılında Avrupa Komisyonu’na coğrafi işaret başvurusu yapılan Gemlik zeytini, inceleme süreçlerinin tamamlanması ve Şubat ayında Avrupa Komisyonu Resmi Gazetesi’nde yayımlanması ile tescillenmeye hak kazandı. 28 Mayıs’ta 3 aylık itiraz süresi dolacak olan Gemlik zeytininin önümüzdeki günlerde tescillenmesi bekleniyor. Aynı zamanda itiraz süresi 10 Mayıs’ta dolan Suruç narı ve bugün süresi dolacak Çağlayancerit cevizi ile birlikte 3 coğrafi işaretin tescil sürecinin Haziran ayında tamamlanması bekleniyor.

EDREMIT ZEYTİNYAĞI VE MİLAS ZEYTİNYAĞI HATTA Öte yandan, Edremit Zeytinyağı ve Milas Zeytinyağı için inceleme süreçlerinin tamamlanması ve itiraz süresinin sona ermesi bekleniyor. Halihazırda Türkiye’nin Avrupa Birliği’nde kayıtlı 9 coğrafi işareti bulunmaktadır. Antep baklavası, Aydın inciri, Malatya kayısısı, Aydın kestanesi, Milas zeytinyağı, Bayramiç beyazı (nektarin çeşidi), Taşköprü sarımsağı, Giresun dolgun fındığı ve Antakya künefesi Avrupa Komisyonu tarafından tescil edilen ve korunan coğrafi işaretlerdir. HEDEFLEME Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Gemlik’te bir mekana geldiği zeytincileri tebrik etti. Türkiye’nin yerel ve bölgesel değerlerini uluslararası düzeyde etkin bir şekilde korumak amacıyla bu yıl Ocak ayında uluslararası coğrafi işaret seferberliği başlattıklarını belirten Bakan Varank, AB’de tescilli eser sayısının bir yıl içinde 9’dan 14’e çıkacağını bildirdi. kısa sürede, coğrafi işaretlerle birlikte itiraz sürecinin tamamlanması. Türkiye’nin ticari potansiyeli yüksek 100 eserini ilk aşamada uluslararası düzeyde tescil ettirmek istediklerini belirten Varank, AB Konseyi nezdinde 41 başvuruya ilişkin süreçlerin devam ettiğini söyledi. Ülkenin yerel değerlerinin ve eşsiz lezzetlerinin korunarak uluslararası düzeyde tanıtıldığını kaydeden Varank, tüm kurum ve kuruluşlarla iş birliği içinde çalıştıklarını söyledi. Coğrafi işaretleri araç olarak kullanacaklarını da ifade etti. Coğrafi işaretlerin uluslararası düzeyde hak ettiği ilgi ve değeri görmesi için tanıtım faaliyetlerine önem verildiğini belirten Varank, “Depremden etkilenen 11 ilimizin coğrafi işaretlerini Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü Genel Heyet Toplantılarında sergileyeceğiz. 10-14 Temmuz tarihlerinde İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen toplantıya, “Ülkeden çok sayıda üst düzey temsilcinin katılımını bekliyoruz. Dünya Ticaret Örgütü Daimi Temsilcimiz ile iş birliği içinde fuar hazırlıklarımızı sürdürüyoruz.”

bucaajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu